Maldingen

St Johannes de Doperkerk in Maldingen

De kerk in Maldingen, die in 1926 werd ingewijd door de toenmalige hulpbisschop van Luik, de heer Kerkhofs, werd gebouwd naar een ontwerp van de architect Cunibert uit Malmedy. De huidige kerk staat op de plaats van een kapel gewijd aan Sint Jan, die voor het eerst werd vermeld in de parochiearchieven van Aldringen in 1688 en werd vervangen door een nieuw gebouw in 1776. Het uit natuursteen opgetrokken gebouw bestaat uit drie schepen die onder één dak verenigd zijn. De 50 meter hoge toren wordt bekroond door een rond, trapsgewijs helmdak. Deze bouwmethode is typisch voor Cunibert en de kerk die hij in Medell bouwde heeft ook een uienkoepel.

Binnen in de kerk zijn het stergewelf en het glazen roosvenster indrukwekkend. De altaren, de communiebank en het wijwatervont zijn neoromaans en gemaakt van zwart en witbruin marmer.

Op de achtermuur onder het orgel is een nis van een barokaltaar met een beeld van de evangelist Mattheüs, dat waarschijnlijk uit de oude kapel komt. Op de rechter biechtstoel staat een engel met een trompet; het was onderdeel van een preekstoel die in de kerk van de Luxemburgse grensstad Weiswampach stond.

Bron: Kerken en kapellen in Oost-België door Freddy Derwahl en Johannes Weber

Dorftränke Maldingen 001

The old village watering place

Zelfs de archieven bevatten weinig informatie over de oorsprong van de oude waterbron van het dorp, die zich op het terrein van de gemeente bevindt. Mondelinge overlevering bevestigt echter dat in 1921, een jaar van ernstige droogte, de dorpelingen zelfs 's nachts het schaarse maar onmisbare water uit de bron haalden. De bron moet ook zeer productief zijn geweest. De goed bewaarde trog van de "Rechter Blaustein" getuigt hiervan. De trog werd niet alleen gebruikt om huisdieren te drenken, maar ook om de inwoners te wassen. Maar nadat het dorp in 1968 werd aangesloten op de gemeentelijke watervoorziening, verloor de trog zijn functie, raakte in vergetelheid en werd... een vuilnisbelt. Afval en wilde planten overspoelden de trog en het hele gebied. In 2003 nam een vastberaden echtpaar het initiatief en verwijderde al het afval met de hand. Er werd ook financiële steun gevonden om de bovenste laag grond met een machine te verwijderen. Er werd een drainagesysteem geïnstalleerd om het gebied af te voeren. In 2008, na de oprichting van een "VoE" dorpsgemeenschap, stelden deskundigen van de Fondation Rurale de Wallonie een plan op om de waterpoel nieuw leven in te blazen. Dankzij subsidies van het Waalse Gewest en het Natuurpark Hoge Venen - Eifel en de actieve steun van de gemeente werd de hele site in zijn huidige staat hersteld. Vrijwilligers uit het dorp bouwden de toegangsweg en een loopbrug. Het belangrijkste doel was echter om de waterpoel zo natuurlijk mogelijk te houden, zodat flora en fauna er goed kunnen gedijen. De schoolgemeenschap nam de sponsoring van dit kleine culturele monument over, deed regelmatig mee aan het onderhoud ervan en installeerde en reinigde nestkastjes..... "Moge deze plek rust brengen aan bezoekers en de schoonheid van de natuur een beetje dichterbij brengen. Veel dank aan de heer Jakob THOMMESSEN uit Maldingen voor de bovenstaande tekst en foto's.
1024px-Burg-Reuland-Tumulus_van_Hochtumsknopf_(2)

Hochtumsknopf

Dit is misschien wel het meest opvallende historische monument in ons gebied, de zogenaamde Hochtumsknopf of Maldinger Knopf, die sinds 1998 beschermd is als beschermd landschapsgebied. Zoals gemakkelijk te herkennen is aan de begroeiing met bomen, is het een kunstmatig aangelegde aarden heuvel. Net als de andere grafheuvels in de omgeving dateert de heuvel uit de Keltische tijd en diende hij waarschijnlijk als laatste rustplaats van een stamoverste of militair leider. De hoogte van de grafheuvels maakt het mogelijk om conclusies te trekken over het belang van de begraven persoon. De opgravingen die hier sinds 1825 hebben plaatsgevonden, hebben verschillende vondsten aan het licht gebracht: Naast scherven, botten en as werden een leistenen dak van drie vierkante meter, de resten van een kleivat, delen van een harnas bedekt met bruine lak en een grote ijzeren container gevonden. In het centrum werden ook een stuk agaat, een urn met scherven en de punt van een speer in een grote stenen container ontdekt. Een plaatselijke historicus geloofde dat de eigenlijke schat van de hoogmoedsknobbel, namelijk een Romeinse generaal in gouden harnas, nog niet was gevonden, omdat deze zich mogelijk onder het maaiveld bevond waarop de heuvel was opgestapeld. Anderen zagen een Romeins graf in de heuvel, namelijk dat van de Romeinse legaat Cotta, die samen met zijn medesoldaat Sabinus door Ambiorix, de hoofdman van de Eburonen, in de val was gelokt en gedood. Terwijl Cotta hier werd begraven, zou Sabinus' graf zich op de Steinemann (bij Espeler) bevinden. Deze interpretatie moet echter tot het rijk der legenden worden gerekend, omdat er nooit zulke waardevolle vondsten uit de oudheid zijn gedaan in het gebied rond de Steinemann of op de Hochtumsknopf. Latere opgravingen door onbekende amateurarcheologen kunnen hier wel hebben plaatsgevonden, zoals de greppels en groeven op de heuvel laten zien; over de resultaten is echter niets bekend. Tegenwoordig wordt de heuvel bewoond door vossen - de enigen die waarschijnlijk informatie kunnen verschaffen over de inhoud van de heuvel. (Tekst door Klaus-Dieter KLAUSER)

Hiking routes around Maldingen

A total of seven hiking tours are offered. The hiking routes are between 7.7 and 15.6 km long and are well signposted. A route description is available for the seven hikes, pointing out special features such as wayside crosses, scenery and natural areas.
nl_BENL